De spagaat

Afgelopen zaterdag leverde ik een van mijn beste sportprestaties ooit. Ik was daar naartoe gepiekt met toegewijd trainen en ik voelde me dan ook topfit. Fitter dan in heel lang zelfs, of liever gezegd: stabieler fit dan in heel lang.  

Woensdag zat ik bij de…. cardioloog. Die me geruststelde – inderdaad heb ik, zoals ik al dacht, de afgelopen zes weken meer last gehad van panikerende artsen dan van m’n hart zelf.

Wat is er gebeurd? Welnu, ik had hier vorig jaar al eens geschreven dat ik af en toe last had van hartkloppingen. Of nouja, last… ik merkte hartkloppingen op, last had ik er nauwelijks van. De huisarts had toen onder andere gezegd: als je ze nou een keer hebt, kom dan even langs om een ECG te laten maken, dan weten we meer.

Prompt had ik ze daarna tien maanden niet meer, en daarna een paar keer alleen maar midden in de nacht. Ik had ondertussen geleerd hoe ik m’n hart weer rustig kon krijgen, dus dan deed ik dat en sliep ik gewoon weer verder. Soms was me omdraaien in bed, hoesten of wat drinken al genoeg, en als het moest, ging ik uit bed, liep ik een paar rondjes door de huiskamer, deed wat burpees en jumping jacks en zodra ik dan ging hijgen, was het over. Dat was wel eens vervelend natuurlijk, om 3 uur ’s nachts lig ik liever in bed dan dat ik door de woonkamer hups, maar dat was dan ook alles.

Tot de ochtend van 9 augustus. Toen werd ik met die hartkloppingen wakker en dacht ik: nu is de kans voor dat ECG. Zo gezegd, zo gedaan. Moest ik nog voorzichtig naar de huisarts toe schuifelen ook, want het stopt dus als mijn hartslag oploopt. Maar het lukte, en inderdaad was er op dat ECG iets te zien: boezemfibrilleren.

Achteraf gezien leek het wel alsof op dat moment alle alarmbellen gingen rinkelen. Ik vat het kort samen: later op de ochtend had ik de Eerste Harthulp aan de lijn die me sommeerde onmiddellijk te komen, dat heb ik geweigerd (ik zat met een heel rustige hartslag te werken), toen ‘moest’ ik terug naar de huisarts, die schreef bloedverdunners en bètablokkers voor en zei nog een paar andere alarmerende dingen.

Ik snapte er niks van. Eerst leek er niet zo veel aan de hand, ik had ook eigenlijk afgerond nergens last van, ik voelde me hartstikke fit – vanwaar die paniek? Mijn huisarts ging ook nog net op vakantie, dus daar kon ik niet terecht met mijn vragen.

Ik in spagaat, in finishersshirt Challenge Almere TriTogetherDe week erna heb ik urenlang gegoogled, ik ben bij de apotheek gaan praten (omdat in de bijsluiter van de bloedverdunners stond dat ze voorgeschreven worden bij boezemfibrilleren ‘plus een andere risicofactor’ – van die andere factor was ik me niet bewust), ik heb gebeld met de Infolijn van de Hartstichting en ik heb gepraat met een aantal ervaringsdeskundigen.

Langzaam-maar-zeker werd me helder dat ik inderdaad boezemfibrilleren heb, maar dan wel in een zeer lichte vorm: ik heb het maar heel sporadisch, mijn hartslag blijft binnen de perken, ik kan het zelf stoppen en ik voel me er niet slecht bij. Ik was blij dat ik de bètablokkers meteen had geweigerd, omdat mijn hartslag 99 % van de tijd rustig en laag is – in rust onder de 50. En fatsoenlijk sporten is er moeilijk mee (zie hier). Met de bloedverdunners ben ik op eigen houtje gestopt – ik was er niet van overtuigd dat het nodig was, en ik wilde niet leeglopen als ik bij al dat fietsen eens een keer op mijn oren zou gaan.

Ondertussen had ik dat boezemfibrilleren niet meer. Wel is mijn hart ’s nachts vaak onrustig, nu meer met overslagen – nog onschuldiger dan boezemfibrilleren, hooguit vervelend. Volgens mij zijn het de jongste overgangsgrillen. Want die hartkloppingen heb ik steeds in dezelfde periode als opvliegers, en dat valt ook samen met het wegblijven van m’n cyclus. Ik ben nu dik drie maanden niet ongesteld geweest, een record, en ik moet zeggen: op de hartkloppingen na is dat een verademing.

Volgens de cardioloog, waar ik woensdag dus eindelijk mee sprak, kan het wel zo zijn dat mijn hart door het vele sporten gevoeliger is voor boezemfibrilleren. Duursporters hebben het relatief vaak, zelfs een paar beroemde, waaronder Robert Gesink, al is de relatie niet eenduidig (zie bijvoorbeeld hier). Ik ben benieuwd, ik krijg nog een echo van mijn hart, en daar is dat misschien uit af te leiden.

Verder: geen medicijnen, ik kan en mag alles, niks om me zorgen over te maken – wat ik nooit heel erg gedaan heb, want ik bleef ervan overtuigd dat mijn hart het goed deed – of mijn leven of sporten aan aan te passen. Volgens de cardioloog kan ik er gewoon honderd mee worden. En als het door de overgang komt, gaat het vast wel weer voorbij, denk ik zelf.

Met de huisarts heb ik het inmiddels uitgepraat – er zijn inderdaad die vrijdag in augustus wat dingen fout gegaan. Dat kan gebeuren natuurlijk.

Ik heb de afgelopen weken veel geleerd. Maar dat heeft me dus wel veel tijd en stress gekost. Precies in dezelfde weken als dat ik eerst topvorm aan het kweken was en later een superprestatie leverde. Dat was een heel gekke spagaat.

 


Reacties

De spagaat — 3 reacties

  1. PS ik heb hier inmiddels tags aan toegevoegd, wat ik anders zelden toe op dit blog, omdat ik zelf een hele zoektocht heb ondernomen na dat ECG in augustus, en ik misschien met deze post mensen in een soortgelijke situatie kan helpen. Daarvoor wil ik nog twee dingetjes toevoegen:

    – Ik vond maar op één plek tips voor het zelf stoppen van hartkloppingen: https://vuurvrouw.nu/hartkloppingen-de-baas/ Dat ze over kunnen gaan van je hartslag opvoeren, vond ik nergens, maar begreep ik uit iets wat ik hoorde bij de opleiding Runningtherapie, namelijk dat ‘onschuldige’ hartkloppingen over gaan in de warming-up (bedankt voor de tip, Simon!).

    – Ik ben aan het experimenteren met twee voedingssupplementen: magnesium en l-glutamine. Ik wil hier geen adviezen geven op dat gebied, maar ik zou wel zeggen: kijk daar eens naar. Een site met interessante info over l-glutamine (en meer) is https://afiponline.org/ (Wel staan op dat soort sites (en überhaupt) vrijwel alleen maar de ‘zwaardere’gevallen – iets wat ik googlend tijdens mijn zoektocht best lastig vond. Ik herkende me gewoon niet in het beeld van boezemfibrilleren dat ik las. Waar ik inmiddels achter ben: er lijken geen twee gevallen daarvan hetzelfde!)

  2. Hoi Louise, mooi van de topprestatie en wat een vervelende en ongrijpbare kwaal. In het verlengde van de vorige post. Ook ik wil niet pretenderen de waarheid in pacht te hebben of van influence marketing worden verdacht….maar

    Ik worstel ook al langer met hartkloppingen (man 40+). Zeker na ‘top’ prestatie (lange intensieve duurkoop, maar ook stress, slaaptekort met jonge kinderen)…
    Na MRI scan, bloedprikken, oververmoeidheid, geen duidelijkheid.
    Ik ben toen in de voeding gedoken en bij twee boeken van Daan de Wit uitgekomen, die boeken hebben me enorm geholpen: 1) weetwatjeeet en 2) cholesterolmythe.

    In het kort: L-glutamine, Q10, K2 zijn goed voor je bloed- en vaatstelsel. Zeker duursporters hebben hier extra van nodig. Daarnaast beperk de koolhydraten en eet meer vet, klinkt gek en tegenstrijdig “de aarde is plat”, maar op basis van wetenschappelijke onderzoek en signalen, erg plausibel. De industrie (voeding en farma) houdt ons graag voor de gek.

    Sinds gebruik supplementen en aanpassingen voeding, voel ik me sterker, neemt conditie VO2max weer toe, gewichts afname, geen hongerklop meer op langere afstanden ondanks beperkte koolhydraten. En belangrijkste, mijn hartje is rustig.

    Detail: een tijd lang geen vlees gegeten, geeft bij duursporter ook risico’s op bloedarmoede.

    Een beetje onsamenhangend misschien. Hoofdboodschap: eel lees plezier en hopelijk mooie inzichten, want voeding is basis!

    Groeten

    • Dank voor je reactie, surfspin, goed om te lezen dat het veranderen van je voeding bij jou geholpen heeft. Dat lijkt me het allerbelangrijkste! Ik heb zelf ook wel wat geëxperimenteerd maar geen duidelijke relatie gevonden tussen voeding en mijn hartkloppingen. Lijkt me een voorbeeld van hoe zeer mensen verschillen. Nog een voorbeeld daarvan: ik ben vegetariër en duursporter en mijn Hb is aan de hoge kant van normaal. Blijft interessant! Er is niet één oplossing dus; experimenteren loont.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.